nl gb

Verhaal

De simpele vorm, zonder overbodige toevoegingen, die zich leent voor een functie: een schaal voor het eten, een beker om eruit te drinken. Een pot met oor beschermt gebruikers hand tegen de hitte van de hete thee. De deksel houdt de warmte in de pot. Af en toe krabt iemand zijn verhaal in de klei. Een versiering met betekenis.

De simpele vorm die al eeuwen oud is en onverbeterbaar, waar geen trend of mode grip op heeft. Degene die ware schoonheid erkend, wil niet meer in zijn leven dan de eenvoud die de menselijke maat bepaalt en een moment van innerlijke rust schenkt. Schoonheid, eenvoud en functionaliteit zijn omnivalent en overal ter wereld te vinden waar het traditionele ambacht wordt gekoesterd. Het vormgeven is niet alleen het draaien of monteren. Het is een samensmelting van het vormgegeven kleilichaam, het glazuur en het vuur. Ook hier kan het niet simpeler zijn: zoals de pot zelfs uit aarde, water en vuur is gemaakt, zo is het ook met het glazuur: steen, aarde, metalen en assen van (ooit) levende organismen.

Deels baseren mijn recepturen op oude tradities, deels ontwikkel ik oppervlaktes die het object haptisch en optisch vervreemden: eenvoud en imperfectie. En dan het vuur waaraan ik uiteindelijk, zoals alle pottenbakkers ooit, mijn schepsels moet overlaten. Tussen de 1240 en de 1280°C maakt de vlam het af binnen 30 uur. Na een lange stook en afkoelingsperiode gaat eindelijk de oven open...

Ontwikkeling

Sinds 2006 ben ik bezig met het keramisch handwerk. Na communicatie- en mediawetenschap volgde een studie interieurontwerp en uiteindelijk viel de focus op de onmisbare details in een interieur: de keramiek. Hierbij hebben een man en zijn vrouw een cruciale rol gespeeld: Rob Muylaert en Bep van Eijndhoven. Door hen werd ik aan de schijf en aan het eten gezet, gebombardeerd met kennis, weetjes en kneepjes van het vak. Zij namen mij mee naar de markten, workshops, bijeenkomsten en maakten mij bekend met collega’s. De weg was bereid. Er volgde een ambachtelijke opleiding tot pottenbakker. In 2016 heb ik mijn eigen werkplaats opgezet. 
 

arrow_upward