De Stilte van Eenvoud

De simpele vorm, zonder overbodige toevoegingen, die zich leent voor een functie: een schaal voor het eten, een beker om eruit te drinken. Een pot met oor beschermt gebruikers hand tegen de hitte van de hete thee. De deksel houdt de warmte in de pot. Af en toe krabt iemand zijn verhaal erin. Een versiering met betekenis.

De simpele vorm die al eeuwen oud is en onverbeterbaar, waar geen trend of mode grip op heeft. Degene die ware schoonheid erkend wil meer niet in zijn leven dan de eenvoud die het menselijke maat bepaald en een moment van innerlijke rust schenkt.

Schoonheid, eenvoud en functionaliteit zijn omnivalent en overal ter wereld te vinden waar het traditionele ambacht gekoesterd wordt.

Het vormgeven is niet alleen het draaien of monteren. Het is een samensmelting van het vormgegeven kleilichaam, het glazuur en het vuur.

Ook hier kan het simpeler niet zijn: zoals de pot zelfs uit aarde, water en vuur is gemaakt, zo is het ook met het glazuur: steen, aarde, metalen en assen van (ooit) levende organismen.

Mijn recepturen baseren op oude samenstellingen maar zijn opnieuw ontwikkeld met de hedendaagse delfstoffen en hout as uit mijn werkplaats kacheltje.

En dan het vuur waaraan ik uiteindelijk, zoals alle pottenbakkers ooit, mijn schepsels moet overgeven.

Tussen de 1240 en de 1280°C maakt de vlam het af binnen 30 uur.

Na veel werk en zweet en een lange afkoelingsperiode gaat eindelijk de oven open…

Mijn Credo

Alles wat kennis, toewijding en tijd vraagt om te kunnen ontstaan door handwerk geeft ons echte waarde. Het doorgeven van eeuwenoude ambachten, het willen verzamelen van kunde en ervaring is een heilige taak. Door zeker te zijn van zijn kunnen wint de mens zelfvertrouwen en zekerheid en wordt hij een onmisbaar onderdeel van een hoog ontwikkelde samenleving. Kennisruil en interesse aan echte civilisatie brengen mensen dichter bij elkaar.